طرح امنسازی زیرساختهای حیاتی در قبال حملات سایبری در سال ۹۷ توسط مرکز مدیریت راهبردی افتا به تمامی دستگاههای اجرایی دارای زیرساخت حیاتی کشور ابلاغ شد؛ اما این طرح برای اجرایی شدن در سازمانها با چه چالشهایی روبرو بودهاست؟
آینده امنیت سایبری، نقش هوش مصنوعی و بینش درباره چشمانداز سرمایهگذاری در صنعت امنیت سایبری، نکات کلیدی در گفتوگوی بین اکثر تحلیلگران این صنعت بهخصوص بزرگان است.
رئیس پیشین سازمان فناوری اطلاعات میگوید استراتژیهای ما برای پیشرفت باید عقلانی باشد و باید دید که چه توانمندیها و چه آرزوهایی وجود دارد و مسیری بین آنها پیدا کرد.
عضو شورای عالی فضای مجازی با اشاره به افزایش تعداد مشترکین پیامرسانهای بومی گفت: صحت پیشرفتهایی که وزارت ارتباطات درباره پروژه شبکه ملی اطلاعات ارائه میکند در کمیتهای خاص در مرکز ملی فضای مجازی ارزیابی میشود.
دکتر جفری هینتون، محقق برجسته هوش مصنوعی که به عنوان «پدرخوانده هوش مصنوعی» شناخته میشود، شغل خود در گوگل را رها کرده و میگوید که اکنون تا حدی از کار خود برای پیشرفت فناوری در حال رشد به دلیل خطراتی که برای جامعه دارد پشیمان است.
یک مدرس و معمار ارشد امنیت سایبری، پیگیری استانداردهای امنیتی لازم را برای مقابله با خطرات بزرگ سایبری و کاستن از تهدیدات جدی علیه زیرساختها از ضروریات امنیت سایبری میبیند.
مدیرعامل شرکت پویهگام و مسئول کمیسیون فرهنگ و ارتباطات کانون افتا که شناخت وضعیت موجود، نوشتن صورت مسئلهها به شکل دقیق و اولویتبندی آنها برای یافتن راهحلها را در رشد امنیت سایبری مهم میداند، سهم محدودیتهای اینترنتی را در سختتر شدن شرایط توسعه کسبوکارهای افتایی و ارائه خدمات امنیت سایبری پایدار بسیار پررنگ میبیند.
به گفته مدیرعامل شرکت پندارکوشک ایمن، برخورداری از یک فضای سایبری بااقتدار و با تکیه بر توانمندیهای داخلی در گرو اعتماد میان بخش دولتی و خصوصی است و تا زمانی که این اعتماد شکل نگیرد، بومیسازی و پیشرفت دانش سایبری کار آسانی نخواهدبود.
عضو هیئتعلمی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات عقیده دارد که استاکسنت یک نقطه عطف در تاریخ حملات سایبری جهان بود که حتی سایر کشورها توجهشان به این نکته جلب شد که چگونه ممکن است مورد یک حمله سیستماتیک قرار بگیرند و زیرساختهایشان آسیب جدی ببینند.
مدیر امنیت سیستمهای کنترل صنعتی شرکت مدبران و کارشناس امنیت اطلاعات، سال ۱۴۰۱ را یکی از سالهای پرحادثه امنیت سایبری کشور میداند و موازیکاریها، مهاجرت نیروهای زبده و بودجه ناکافی امنیت سایبری در سازمانها و محدویتهای بیشمار ایجادشده در فضای مجازی را ازجمله چالشهای موجود برمیشمرد.
عباس حسینی، مدیرعامل شرکت امنپرداز است که آنتیویروس پادویش را به بازار عرضه کردهاست. او میگوید که اکنون تقریبا حدود پنج سال از ابلاغیه رسمی التزام سازمانهای دولتی به استفاده از این آنتیویروس بومی میگذرد. اواخر سال ۹۶ بود که این ابلاغیه صادر شد و بهگفته مهندس حسینی تا کنون حدود دوهزار سازمان مرتبط با دولت اعم از دولتی و خصولتی در بخشهای مختلف ...
مدیر عامل شرکت سباپردازش معتقد است که نادیده انگاشتن چابکی و انعطافپذیری بخش خصوصی و بهره نگرفتن از این قابلیت را به ضرر امنیت سایبری کشور میداند که اتفاقا نیروی انسانی متخصص بیشتری هم در اختیار دارد.
طبق نظر کارشناسان حاضر در میزگرد چالشهای امنسازی شبکههای صنعتی در کشور، فرهنگسازی و آموزش، حفظ سرمایههای ارزشمند انسانی و نگاه جدی و فنی به مقوله امنیت صنعتی را میتوان بهعنوان چالشهای امنسازی شبکههای صنعتی در کشور برشمرد.
خاچیکیان مسئول کمیسیون فرهنگ و ارتباطات کانون دانش، صنعت و بازار افتا میگوید: نقطه آغاز شکلگیری این کمیسیون، ایجاد بستر مکالمه موثر بین اعضای اکوسیستم افتای کشور است.